Translate

23 Eylül 2015 Çarşamba

Psikofizyolojik Hastalıklar

       Daha önce yazdığım midenizin de sizinle birlikte üzülüp üzülmediği üzerine bir yazım vardı okumadıysanız eğer tık tık. Psikolojimizden etkilenen tabi ki sadece midemiz değil. İnsan, bir bütün olarak ele alındığında en önemsiz ve en önemli şeyler arasında yaşıyor ve şekilleniyoruz.
      Psikofizyolojik hastalıklar bize psikolojiyle beden arasındaki ilişkiyi bir ölçüde kanıtlıyor. Stresten, öfkeden ve kederden etkilenen psikolojimiz, vücudumuzun çalışmasını iyi ya da kötü bir şekilde etkiliyor. Vücudun iç dengesi yaşanılan duygu durumla bozulunca vücutta bu yeni ortama karşı bir tepki oluşturuyor neticede etki varsa tepkide olacaktır. Bu hastalıkların ortaya çıkışı, seyri, gidişatı bireyin duygu durumunda ki gidişatla aynı doğrultuda oluyor.
      Değişen ve gelişen bir dünyada yaşadığımızı göz önünde bulundurduğumuzda hepimiz her gün farklı uyaranlara maruz kalıyoruz. Kimimiz bu uyaranları gözardı ederken kimimiz gözümüzde büyütüyoruz ve psikolojik olarak etkilerine maruz kalıyoruz. Vücutta meydana gelen değişimler farklı sistemlerde yer alabiliyor.
       Bu sistemler; solunum,
                             dolaşım,
                             sindirim,
                            sinir sistemi,
                            deri,
                            zihinsel aktiviteler,
                            duygular
       olabiliyor.
      Sistemlerimizde meydana gelen değişiklere vücut uymaya çalışıyorsa adaptasyon sürecine giriyoruz. Bu adaptasyon sürecine girmemiz ise bireye bağlı olarak gelişiyor. Bireyin algısına, çözüm üretmesine, olaydan kaçışına gibi. 
      Bozulan iç denge sonucunda sistemlerde ortaya çıkan bazı hastalıklarsa şöyle; 
       

                                                                                                                                                                                Astım; patofizyolojik olarak sebepleri olduğu gibi psikofizyolojik bir hastalık olabilen astımı enfeksiyonlar, alerjenler ve duygusal stres tetikliyor. Birey psikolojik olarak astıma yakalanmaya müsait hale geldiğinde astım kendini gösteriyor ya da stresin pik yaptığı sırada astım krizine giriyor. Bastırılmış öfke, sevilme gereksinimi, istenilen şeyin elde edilememesi    psikofizyolojik olarak astımı tetikleyen olayların başında yer alıyor.

           Sindirim sisteminde görülen, mide ağrıları, bulantı, kusma, gaz, aşırı yeme isteği ya da hiçbir şey yememe, reflü gibi rahatsızlıklar görülebiliyor. Yapılan araştırmalarda ise sindirim sisteminde görülen psikofizyolojik hastalıkları olan bireylerin debresyonda olduğu, bu bireylerde aynı zamanda panik bozukluğu olduğu bulunmuş.
           
         
           Egzama: stres kaynaklı bir deri hastalığı kendisi. Bireyin iç dengesinin bozulmasıyla mücadele edemediği zamanlarda derinin yeter artık isimli çalışması diyorum ben kendisine. Genetiksel olarak yatkınlıkta egzamanın çıkmasında önemli rol oynuyor. Bebeklerde görülen egzamanın stresle bir alakası yok. Yetişkinlerde görülen egzamanın başlıca sebebi ya alerji yada stres. Eklem yerlerinde, yüzde, sırtta ya da vücudun herhangi bir yerinde çıkabiliyor. Kaşınıyor, kızarıyor ve can yakıyor.

           Bunlara ek olarak bireyde sürekli idrara çıkma isteği, kasıklarda ağrı, ağrılı menstrüasyon, hormonal düzensizlikler, cinsel hayatta aksamalar, erken menapoz, hipotriodi, kan şekeri düzensizlikleri de görülebiliyor.

            Benim önerim ise öncelikle her hastalık kendi uzmanlığı olan hekimlere gidilerek araştırılmalı eğer hekiminiz psikolojik kaynaklı olduğuna inanırsa sizi ilgili hekime yönlendirecek böylece çözüme doğru bir adım atmış olacaksınızdır. Bu hastalıkların hepsi kesinlikle psikolojik kaynaklıdır demek yanlış olacağı gibi kesin altında yatan bir hastalık var demekte yanlış olacaktır karar vermeden önce hekime danışmak en doğru yoldur. Stres kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız da olabildiğince stresten uzak durmayı değil stresi kabul ederek onunla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Stres üzerine yazdığım yazımı okuyarak yeni bir sayfa açmanın tam zamanı olabilir belki. (Stres Sizi Tüketmesin!)

         Unutmayın ki hiçbir şey sizden değerli değil!
           
                                                                                                                                                                                                           GÖKSU YILAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder